A hónap képe Történeti áttekintés A kockák fajtái Képgaléria
Videók Címek Letölthetők Hírek, hirdetések
Impresszum Adminisztráció Anker Szoftverek 
   Ehavi látogatószám:1346
Magyar
Deutsch

A hónap képe

2021 1   GK AF kövek

Ebben a hónapban egy pár olyan követ mutatok be, amelyek csak a korai időszakban gyártottak.
Az első egy kiskaliber boltív. Ezt régebben csak a korai dobozokhoz tartozó építőmintákban láttam.
Nem is tudtam, hogy vajon létezett-e egyáltalán ilyen mintájú kő?
Az ősz során bukkant fel egy aukción egy doboz, amiben szerepeltek ilyen kövek.
A vásárló kedves volt az ankerstein.ch fórumon fényképen megmutatni ezt a követ.
Az eredeti kő a jobb oldalon látható két példányban, a később használt kő pedig a bal oldali.

Kép/Picture

Ezt a követ csak a legelső sorozat (EF) dobozaiban levő mintákon lehetett látni, már az első rendszerezett Richter-féle sorozatban, a ma "régi sorozat" (AF) néven emlegetett dobozokban is a bal oldalon látható mintázatú kövek szerepeltek.

Eredetileg a köveknek egy olyan számozását használták, ami ma a kövek AF (régi sorozat) számozásaként ismert. Ezt az 1898-as gyári tüzet követően helyettesítették egy kicsit logikusabb, de később szintén összekuszálódott számozással. A köveket magukat nem módosították, csak a "rájuk ragasztott" számokat. Ez alól az alább látható kövek képeznek kivételt.

Az egyik kőfajta, ami egy kicsit változott, az a tetőkövek családja (76 fok). Eredetileg az élek a szokásos legömbölyített helyett nagyon élesek voltak. Így egy torony eléggé szép, egyenletes felületű lett több kő felhasználása esetén is. A kő formája, geometriája nem változott az új sorozatos újraszámozáskor, de az élek az NF köveken már olyan gömbölyűek, mint a többi kövek esetében.

Ha letöltjük és felnagyítjuk a képet, akkor azon talán jobban is látható, hogy az élek mennyire másak a vajfehér (AF) és a kék (NF) kövek esetében.
További érdekesség, hogy a csúcs a kiskaliberű kövek esetén csak az AF sorozatban, illetve az NF sorozathoz kiegészítőként készített híd sorozatban található meg. A nagykaliberű NF sorozatban is csak eléggé későn, a 24A (tizedik kiegészítő) dobozban jelenik meg.

Kép/Picture

A másik a nagykaliberes sorozat egyik csúcs tetőköve. Ez kimondottan más az AF sorozatban, mint a későbbi NF sorozatban.
Az AF 30 számon még egy levágott tetejű forma szerepel, ezt később, az NF sorozatra váltáskor az NF 293 számon átalakították a szokásos formára. Ha valaki ilyen kővel találkozik, akkor az nem egy letört tetejű kő, hanem egy szándékosan másik forma.
Ezt a változást a CVA katalógus be is mutatja, de ki szokta lapozgatni az AF formákat bemutató oldalakat? Úgyis ugyanazok, mint az NF... (kivéve, ha nem).

Kép/Picture

Kép/Picture

Ha valakinek még más ilyen eltérésekről tudomása van, kérem, hogy szóljon.
English
Roman