A hónap képe Történeti áttekintés A kockák fajtái Képgaléria
Videók Címek Letölthetők Hírek, hirdetések
Impresszum Adminisztráció Anker Szoftverek 
   Ehavi látogatószám:298
Magyar
Deutsch

A hónap képe

2012 8   Klaus Otto: A Pfalz kastély

Kép/Picture
A Pfalz kastély a Rajna folyón található félúton Koblenz és Wiesbaden közt, Kaub mellett. Eredeti célja a folyón zajló kereskedelem megvámolása, de védelmi és megfélemlítési feladatokat is ellátott. Ezt szemlélteti a három lőrés is. A magas falak arra is szolgálnak, hogy a gyors sodrású folyó vizének ellenálljanak még áradás esetén is, ha a szükség úgy hozza.
Az eredeti központi, ötszögű tornyot 1327-ben építették meg, a körülötte levő erődítményt pedig egy vagy két századdal később. A lőréses toronnyal 1607-ben egészítették ki az építményt, amely ezáltal úgy néz ki, mint egy kőhajó a vizen.

Tekintsük most meg az építőkockából készült modellt.
Kép/Picture
A kastély délnyugatról nézve: Érdekes megfigyelni a szürke kövekből készült vámszedő "bódékat". Két hasonló található a túloldalon is.

A túloldal látható az alábbi képen. Ez az oldal néz a part felé. A víz felőli oldal megerősítése sokkal fontosabb volt. Az arra hajózók elrettentésére szolgált, hogy eszükbe se jusson a vámok megfizetése nélkül tovább haladni.
Kép/Picture

A bejárat közelebbről. A szigetecske, amelyen a kastélyt építették, az év legnagyobb részében víz alatt van, ezért szárazföldi támadásnak nem sok tere nyílt, és nem sok sikerrel kecsegtetett.
Kép/Picture

Az alábbi képen az 1607-ben hozzáépített lőtorony látható. A szerkezet stabilitása nem valószínű, hogy sok ágyúzást kibírna. Feljegyzés arról nincs, hogy valaha ezeket az ágyúkat elsütötték volna. Mindenesetre az elrettentés is roppant fontos meggyőző eszköz.
Kép/Picture

Az alábbi kép szépen mutatja be, hogy az eredeti tornyot hogyan építették körbe a védőfallal, amely egy különálló szerkezeti egység. Klaus Otto egy nagyon látványos mozaik padlóval teszi szebbé az összképet.
Kép/Picture

(9712)

English
Roman