A hónap képe Történeti áttekintés A kockák fajtái Képgaléria
Videók Címek Letölthetők Hírek, hirdetések
Impresszum Adminisztráció Anker Szoftverek 
   Ehavi látogatószám:294
Magyar
Deutsch

A hónap képe

2012 11   Végh János - Dég

A hónap képe most egy helyi nevezetesség. Az eredeti egy Dég nevű helyiségben van, amely Székesfehérvártól 60 km-re található. Festetics Antal császári és királyi kamarás megbízásából Pollack Mihály egy klasszicista kastélyt tervezett. A kastélyt 25 hektáros angolpark veszi körül. Ebben egy mesterségesen kialakított tavon hoztak létre egy szigetet.

Kép/Picture

A Hollandi-ház Gróf Festetics Pál birtoklása idején, 1891-ben épült a szigeten, egy korábbi épület helyén. A ház svájci tehenek istállójaként szolgált, de emellett Festetics Pál testvére, Andor tüdőbeteg felesége gyógykezelésére lakosztályt is kialakítottak benne. Akkoriban úgy hitték, hogy az ammóniában gazdag istállólevegő jót tesz a tüdőbetegeknek.

Kép/Picture

Az épület Magyarország egyik kuriózuma, mert az építmény németalföldi stílusú, téglavörös és vajsárga színösszetételű.

Kép/Picture

A modell az építőkockák adta korlátozások mellett épült. Az emeletes szárny szélességét rövidíteni kellett, mert a leghosszabb kővel sem sikerült olyan szélességet elérni.

Kép/Picture

A tető 45 fokos meredekségű, illetve kék színű, mert nagy mennyiségben csak ilyen építőkockák álltak rendelkezésre. A kis tornyocska modellezésére nagykaliberes köveket használtam, mivel ilyen formájú kiskaliberes kövek nincsenek. A tető páratlan számú kiskaliberes kőnek megfelelő szélességének lefedésére az utolsó sor tetőkő is nagykaliberes.

Kép/PictureEnglish
Roman