A hónap képe Történeti áttekintés A kockák fajtái Képgaléria
Videók Címek Letölthetők Hírek, hirdetések
Impresszum Adminisztráció Anker Szoftverek 
   Ehavi látogatószám:297
Magyar
Deutsch

A hónap képe

2013 4   Anker Barátai Klub és Újság

A jelen hónap képe egy rendhagyó kiadás.
Egy kis történelmi visszatekintés keretében szeretném bemutatni, hogy a holland Anker Barátai klub honnan indult és hova nőtte ki magát mára. Az eredeti köveket gyártó cég 1880 és 1963 között állt fenn. A Németország NDK részén maradt gyárat 1963-ban bezárták. Az építőköveket  több mint 80 évig előállító gyár bezárását követően 1979-ben tették meg az első kísérleteket a hobbi életben tartására. A klub Hollandiában alakult meg és kizárólag holland tagjai voltak.
A kezdeti korszakban a klub, más technikai adottságok hiányában, egy írógéppel írt, nagyon egyszerű újságot adott ki, amely nem volt 20 oldalnál több. Ebből egy példát mellékelek.

Kép/Picture

Az akkoriban készült építési minták is a kézi megoldások szintjén mozogtak. Ezek időnként megjelentek az újságban, a részletes tervrajzokat a szerkesztőtől lehetett fénymásolatban igényelni. Képzelhetjük, hogy a vajfehér és téglavörös színű köveket milyen remekül meg lehetett egymástól különböztetni egy fekete-fehér fénymásolatban.

Kép/Picture

Az idők változtak. A klub már nemzetközi hosszú évek óta, magam is tagja vagyok. A klub újságját természetesen számítógéppel készítik. Ebből mellékelek egy oldalt egy olyan cikkből, amelyben egy építő ismerteti nagyszabású építményeit.

Kép/Picture

Lelkes építők ma olyan minőségű minták készítésén fáradoznak, amelyek az eredeti gyári mintákkal felvehetik a versenyt. Amit százharminc éve művészek készítettek, és a tervező iroda réznyomásos nyomdai technikával állított elő, ahhoz most elég egy jó szoftver és egy becsületes teljesítményű számítógép. A példa a Baukunst in Kleinen (Építő művészet kicsiben) csoport munkájából egy oldal.

Kép/Picture

Természetesen a színvonalas építmény tervezést nem lehet ma sem számítástechnikai eszközökkel helyettesíteni. Szerencsére még ma is akadnak szenzációs tehetségű építők, akik  újabb és újabb modellekkel örvendeztetik meg az Anker térsadalmat.. A klubtagság előnye, hogy az ilyen emberekkel közvetlenebb kapcsolatot lehet teremteni és fenntartani, illetve, hogy a klub anyagaihoz - többek közt a negyedévente megjelenő újsághoz - hozzá lehet jutni.


English
Roman