A hónap képe Történeti áttekintés A kockák fajtái Képgaléria
Videók Címek Letölthetők Hírek, hirdetések
Impresszum Adminisztráció Anker Szoftverek 
   Ehavi látogatószám:295
Magyar
Deutsch

A hónap képe

2014 6   NF 16 modell

Az előző "Hónap képe" anyagokat a cím alatti kék év és hónap számokra kattintva lehet elérni.

Ebben a hónapban egy csendes hétvége két estéjének eredményét mutatom meg.
Elég hosszú ideje kis gyermekeim miatt nem tudtam nagyobb méretű építményeket készíteni. Most sem akartam túl nagy munkába fogni. Az NF 16 hat tálcáját elég nagynak ítéltem meg ahhoz, hogy részletekben gazdag legyen az építmény, de nem is olyan nagy, hogy túl sok időt vegyen igénybe az építés.
A választás a 2-3 oldalon található Lustschlösschen lett (ezt a Richter-féle füzet Kéjkastélynak fordítja). Az építményt két este folyamán kb. 4 óra alatt készítettem el. A folyamat során apróbb problémáim akadtak. Az egyik igen meglepett: eddig nem vettem észre, hogy az NF 14A dobozom két 21. kő helyett négy 26. követ tartalmaz. A másik inkább kellemetlenség volt: az építés legvégén hiányzott két sárga 31. és egy vörös 69. kő.
Íme a végeredmény.
Kép/Picture

Miért lett ez az építmény a hónap képe? Nagyon rég óta csak szoftverrel építek virtuálisan, és nagyon megszoktam a program által kínált kényelmi funkciókat. Ha túl sok követ használnék egy fajtából, és az a dobozban nincs ilyen mennyiségben, a szoftver azonnal figyelmeztet. Ehhez a valódi építés során az összes dobozt végig kell kotorni. Ha egy rétegben nem megfelelő követ használtam, akkor hat vagy nyolc réteggel feljebb hiányozni fog. A keresett köveket a program kedvesen megjelöli nekem, hogy ki tudjam nyomozni, hol használtam olyan követ, amit nem kellett volna. A szoftver kedves, és engedi kiemelni és kicserélni a rossz helyen felhasznált követ. Ha arra van szükség, a felső négy-öt sort „leemeli” nekem, hogy jobban lássak.
Voltam olyan meggondolatlan, és nosztalgia vagy nem is tudom milyen egyéb ok miatt a Richter-féle építőmintát használtam.. Az egyes rétegek rajzainak elkészítéséhez a Richter-féle tervező iroda réz nyomóformákat használt. Ezeken minden egyes szám elhelyezése nagy többletmunkát jelentett. Ennél fogva csak ott jelölték számokkal a réteg köveit, ahol elengedhetetlenül fontos volt.
A szoftver 2014-ben minden kő számát jelöli. A Richter-féle metszetrajzra rászerkesztettem a szoftver rajzát. A különbség azonnal látható. Sokkal könnyebben lehetett volna a szoftver rajzai alapján dolgozni. Lehet, hogy nem lett volna szükséges négy óra sem az építéshez.

Kép/Picture

Külön köszönet Andreas Abel építőnek, aki a modellt (és az összes többi GK NF modellt) megépítette virtuálisan. Ez nagy segítséget nyújt akkor, ha képernyőn valamit ellenőrizni kell az építés folytatásához (ha már az építő a régi rajzokat használta).
Minden nosztalgikus érzés ellenére úgy gondolom, hogy 2014-ben mindenki használja az új rajzokat, mert nagyon sok kellemetlenséget spórol meg magának.


English
Roman