A hónap képe Történeti áttekintés A kockák fajtái Képgaléria
Videók Címek Letölthetők Hírek, hirdetések
Impresszum Adminisztráció Anker Szoftverek 
   Ehavi látogatószám:294
Magyar
Deutsch

A hónap képe

2014 11   Fröbel adományok

Ebben a hónapban az Anker kockák őseit mutatom be.

Szerencsémre a kiállítást, amelyet a gyűjteményem darabjainak felhasználásával készítettem, a Martonvásári Óvodamúzeum anyagából százéves Fröbel-dobozokkal gazdagíthattuk a rendező múzeum kapcsolatainak segítségével.

A Fröbel-féle hat adomány közül  az első egy egyszerű gömb-formát tartalmazott különböző színekben, a második kocka, henger, kúp és gömb formákat tartalmazott. Itt a harmadiktól a ötödikig terjedőket mutatom be.

A kockák fából készült eredeti, Fröbel-féle óvodai „adományok”. A nevelő saját asztalánál bemutatta, hogy mit kell felépíteni, kirakni,
összeilleszteni, és ezt sokszor akár száz gyerek ismételte meg a saját asztalánál.

Kép/Picture

A képeken nehéz érzékeltetni, de az eredeti dobozok közül egyesek kétszer akkora kockákat tartalmaztak, mint a többiek. Ezeket a nevelő a saját asztalán használta, és a nagyobb méretű kockákkal könnyebben látható volt, mit is épít.

Kép/Picture

Az egyes dobozok következetesen felépített rendszerben tartalmaztak mind több és több eltérő formát. A gyermekkel fokozatosan ismertették meg, hogy melyik formák illeszkednek egymáshoz, melyik állítható rá a másikra, stb.

Kép/Picture

Kép/Picture

Kép/Picture

A magyar dobozok forgalmazója Sziklai J és fia. Az ő reklámjuk igen érdekes a mai szemmel nézve. Meztelen, pufók kis gyermekek menetelnek a szebb jövő felé, zászlójukon és hátukon a „Sziklai” felirat.

Kép/Picture

English
Roman