A hónap képe Történeti áttekintés A kockák fajtái Képgaléria
Videók Címek Letölthetők Hírek, hirdetések
Impresszum Adminisztráció Anker Szoftverek 
   Ehavi látogatószám:298
Magyar
Deutsch

A hónap képe

2017 8   Anker matematika

Ebben a hónapban a készletek sorozatait mutatom be. Azok számára, akik nem foglalkoztak behatóbban a készletek rendszerével, nem biztos, hogy világos a szettek egymásra épülése.

Az alapszabály az, hogy egyes sorozatok páros vagy páratlan számú készleteket tartalmaztak, a hozzájuk tartozó kiegészítők "A" jelűek voltak. Ha dupla kiegészítők voltak, akkor "B", ha tripla, akkor "C", ha négyszeres, akkor "D" (vagyis egyszerre a következő két, három, vagy négy kiegészítő tálcája volt egy mind nagyobb és nagyobb dobozban). A sorozatok elején kicsi dobozok találhatók. Ezekhez egy kiegészítő doboz úgy illeszkedik, hogy a következő doboz nála nagyobb méretű. Amikor a sorozat elérte a "normál" doboz méretet, akkor a következő kiegészítő is egy ugyanilyen méretű doboz volt, az eredményként kapott doboz pedig egy dupla doboz.

Példa: nagykaliber új sorozat (új: 1894-ben bevezetett...)
A 0 számmal indulunk, majd a dobozok mérete nő a 6 számig. A 6 és 6A együtt adja a 8-as szettet, ez már kéttálcás. A kéttálcás 8 és a 8A kiegészítő együtt a háromtálcás 10-t eredményezi.

Kép/Picture

Másik példa: a kiskaliber új sorozat dobozai páratlan sorszámúak voltak. Ezek is méretben növekedtek az 5-ig, majd onnantól dupla, tripla, stb méretű dobozok az alapkészletek.

Kép/Picture

Kép/Picture

És amikor a kedves érdeklődő kezdené érteni, hogy működik a rendszer, akkor bemutatom az őskáoszt, ami az első dobozok "régi sorozat" rendszerében van. A kiskaliber dobozok láthatók a képen, a nagykaliber régi sorozatos dobozok közül csak egyetlen egyem van.

Kép/Picture

Kép/Picture
English
Roman