A hónap képe Történeti áttekintés A kockák fajtái Képgaléria
Videók Címek Letölthetők Hírek, hirdetések
Impresszum Adminisztráció Anker Szoftverek 
   Ehavi látogatószám:8
Magyar
Deutsch

Anker Szoftverek

Vissza a listához

Anker Plan

A három szoftver közül a legnagyobb erőfeszítéssel készült. A német Flying Cat (repülő macska) szoftverház fejlesztette. A terv az volt, hogy a klub tagjai számára ingyenes, egyébként kereskedelmi forgalomban kapható szoftver lesz. A fejlesztés egy bizonyos pontján rájöttek, hogy egyszerűbb lesz ezen a ponton megállni és újraírni a programot az alapoktól. Ebben az időben akadt el véglegesen a fejlesztés, mert egy másik cég úgy gondolta, hogy a megvalósítás az ő szoftverükhöz hasonlít. A jogi viták elkerülése végett a cég letett a befejezésről. Jelenleg a dolog arra vár, hogy egy üzletileg nem érdekelt magánszemély megírja a végleges változatot. Hogy az ő munkaidő utáni idejében mikor készül el egy végleges változat, azt nagyon nehéz megmondani. Az előbbiek miatt a félúton abbahagyott, de használható 1.4 változatnak sem érhető el nyilvánosan a telepítője, és ezért nincs csak egy letölthető kép a programról.
Magáról a termékről: egyszerre négy ablakban látható az építmény (elöl, oldalt1, oldalt2, forgatható nézet). A köveket lehet egérrel listából választani, de lehet "begépelni" is egy kő számát és színét (pl. 1 + R egy vörös egyes számú alap-kockát eredményez). Az építés az első nekifutása kicsit nehézkes, de ha sikerül megérezni a működést mikéntjét, akkor onnantól nagyon gyorsan lehet haladni vele. A nyilakkal mozgatható kövek könnyen helyre illeszthetők. A rétegrajzokat a program maga hozza létre, és azok eléggé használhatók is, bár ezek minősége sem éri el az eredeti, 1800-as években készült minták színvonalát. Az is igaz, hogy a gépnek néhány perce van rá, míg a régi terveket egy nagyobb dobozhoz akár egy évig is készítették.
A programnak két hibája van. Az egyik: a metszetrajzokban nem egységesek a vonalak. Ahol két kő találkozik, ott dupla vastagságú a körvonal, ahol csak egy kő van (pl. egy réteg szélén) ott pedig szimpla. Ez inkább szépséghiba, mint működésbeli. A másik a sokkal komolyabb: a köveket nem teljesen egyenletesen helyezi el a program. Így például két fél egység vastag boltív nem fér el egymás mellett, és egyes kövek 0,2-0,4 mm-rel lejjebb vagy feljebb kerülnek, mint az alattuk levő kő teteje. Ez öt vagy hat réteg kő után csúnya egyenetlenségeket okoz.
Szerencsére ennek a problémának van egy megoldása, ez van feltöltve a kiegészítő fájl részen.

Van új alakzatokhoz kőszerkesztő segédprogram.Letölthető fájlok:

Telepítőkészlet: ankerplan_view.jpg
Kiegészítő fájlok: ankerfix.v.1.3.zip
English
Roman