A hónap képe Történeti áttekintés A kockák fajtái Képgaléria
Videók Címek Letölthetők Hírek, hirdetések
Impresszum Adminisztráció Anker Szoftverek 
   Ehavi látogatószám:355
Magyar
Deutsch

A hónap képe

2024 6   Híd kiegészítők - 1.

Ebben a hónapban egy hosszabb sorozatot indítok el, amely a híd kiegészítőkről szól.
A Régi sorozat (AF) fejlesztési következetlenségeiből tanulva (ld. hó képe 2017 augusztus) a gyár 1894-ben elkezdte az (akkor) Új sorozat (NF) fejlesztését. Az AF készletek helyett már NF készleteket kínáltak a vevőknek, és a már korábban vásárolt AF készletek bővítésére is kiegészítők helyett átvezető készleteket kínáltak, amik az NF sorozatban folytatást tették lehetővé.
Amikor a fejlesztést egy normális mederbe terelték, és mindenki megnyugodhatott volna, el kellett kezdeni a főnök úr hobbijával foglalkozni. Hardy írja a könyvében, hogy Richter személyes érdeklődése nyomán és felügyelete alatt fordult a fejlesztés a fém dolgok felé. A zenélő dobozok is miatta kerültek a termékpalettára, de ez nem kapcsolódik az építőkockák témájához.
Az NF sorozatot egy nagyon leegyszerűsített rendszerbe szervezték. A páratlan számok kiskaliber (KK) készletek voltak, a párosak nagykaliberesek (GK).  Az alapkészletek számokkal voltak ellátva, a kiegészítők pedig a szám + A jelzést kapták. Így NF1 alapdoboz, és a hozzá tartozó kiegészítő az 1A. Így 1 + 1A = 3. Ugyanígy a nagykaliberes sorozatban pl. 6 + 6A = 8.

Kép/Picture

A sorozatok harmadik készleténél (KK 0, 1, majd 3, illetve GK 0, 2, majd 4) egy utólagos módosítás eredményeként az alap készletbe és a kiegészítőbe is bekerült egy U alakú fém híd és két fém úttest lap.
Ez a KK készleteknél egy 1. számú híd és két 2. számú úttestlemez volt, a GK sorozatnál egy 3. számú híd és két 4. számú úttest lemez.Igaz, hogy az 1. számú híd 2 cm magas és 100 cm hosszú (5 egységnyi), de 34 mm széles. Ha ehhez a híd elem tetején található híd korlát vízszintes részét hozzászámítjuk (2 mm mindkét oldalon), akkor ez 2 mm-el keskenyebb a kétegységnyi KK méretnél. A GK híd 2,5 cm magas, és 100 cm hosszú (4egységnyi), de 37,5 mm széles. Ha ehhez a korlátot hozzászámítjuk, akkor a GK egység másfélszeresénél nagyobb méretet kapunk.

Kép/Picture

A KK NF 1A készletet átrendezték, több követ kivettek, és helyére került be a híd. Ugyanerre a sorsra jutott a GK NF 2A készlet is.Eredményként az NF 1 + NF 1A = NF 3 helyett NF 1 + (ugyanúgy jelölt) NF 1A = NF3 ½ készlethez jutott az, aki kiegészítőt vásárolt, vagy a harmadik alapdobozt vásárolta. A helyzet hasonló volt a GK esetén is, ahol a 2 + 2A =4 képlet változott a hidat tartalmazó 2A bevezetésével 2 + 2A = 4 ½ képletre.

A sors furcsa fintora, hogy a KK 1A és a KK 3 ½ az 1. és 2. számozású elemeket tartalmazzák, de a 2A GK készlet elrendezési rajzán is ugyanezek szerepelnek, míg a 3. és 4. számú elemek csak a 4 ½ készlet elrendezési rajzán jelennek meg. Ad van Selms jelezte, hogy nemcsak az elrendezési rajz mutat mást a két GK készletben, de találkozott is olyan dobozzal, amiben tényleg ezek voltak. Az is igaz, hogy száz év után nehéz megmondani, hogy mi lehetett a dobozban, amikor a gyárból egy boltba kiszállították.
Hardy a könyvében az NF 3 ½ készlet létét nem igazolta, csak elméleti dobozként szerepeltette, amit az 1 + 1A (híd) párosításban lehetett elérni. A könyv megírása óta felbukkantak ilyen készletek, egynek én is boldog tulajdonosa vagyok.

Kép/Picture

Csak a KK mintáját ismerem, ezen az 1A=3 ½ nyomdai jelölés található. Erről majd később.
Az építési minta egyes lapjaira hidas építményeket tettek,de az eredeti 3. alapkészlet mintái közül egyes lapokat meghagytak, ahol a rendelkezésre álló kocka elég volt az építmény megépítésére. A minta így vegyes: egyes oldalak az eredeti NF3 mintából származnak, és ezek meg is építhetők az NF1 + NF1A (híd) dobozok segítségével (a kivett kövek ellenére),míg másokon olyan építmények vannak, amelyekben híd is szerepel.

Az én 1A készletem mintáján a nyomdai jel „1A=3 Im”, ami azt jelenti, hogy a hidas kiegészítő dobozok koncepciója az elejétől fogva megvolt,csak a vásárló számára nem volt világos. Erről majd a következő hónapban.
Az is biztos, hogy az első híd elemeket tartalmazó készletek a későbbi nagyobb dobozok „előszobájának” számíthattak, amint az a mintafüzet16. oldaláról is sejthető. Itt mindig egy olyan építmény rajza szerepelt, amit csak a következő kiegészítő doboz megvásárlása után lehetett megépíteni.

Kép/Picture

Kép/Picture

Hardy azt írja a könyvében, hogy az NF sorozat elindítása után, egy későbbi időpontban alakították ki a kis hidas kiegészítőket, és erről a nagyobb dobozok vásárlói nem értesültek. Így legfeljebb „zavarkeltés” néven lehet említeni őket. Az én véleményem szerint a kis hidas dobozok a felvezetők a nagyobb dobozokhoz. Ha valaki már egy nagyobb hidas készletet megvett, akkora kis dobozban szereplő apró hídnak sok hasznát nem vette. A kis dobozmintafüzete viszont a kis hidas építmények után nagyobbat és szebbet ígért a vásárlónak, ami szerintem remek marketing fogás volt.
English
Roman